Teknisk hygiejne

Faget Teknisk Hygiejne blev oprettet som en direkte konsekvens af koleraepidemien i 1853 i København, som igen var et resultat af datidens mangel på ordentlige kloaker. I første omgang var det dog ikke et eksamensfag.

Efter nutidige forhold var byerne dengang svinestier. I 1853 skrev civilingeniørerne L. A. Colding og J. Thomsen en bog: 'Om de sandsynlige Aarsager til Choleraens ulige Styrke i de forskellige Dele af Kjøbenhavn og om midlerne til i fremtiden at formindske Sygdommens Styrke'. Forfatterne tog helt fejl af årsagerne, som de mente var 'dårlig luft og råddenskab', men konklusionerne førte alligevel i den rigtige retning. Man gjorde sig i København klar til meget store investeringer i vandforsyning og kloakering.

Ludvig August Colding var cand. polyt. Han startede som brolæggeringeniør i København, og lagde ikke bare grunden til vandforsyningen, men også til gasforsyningen. I 1857 blev han hovedstadens første stadsingeniør.

 I 1865 gav han den første forelæsning i Teknisk Hygiejne på Den Polytekniske Læreanstalt, under overskriften ”Opvarmning, Ventilation, Vandledning, Anlæg af Veje og Gader, Afledning af skadeligt Vand fra Huse og Byer, samt hvad der i øvrigt fra Bygmesterens Side tjener til at betinge Menneskenes Velvære i Bygninger.”  Han blev fagets første professor i perioden 1865-1886.

Da Colding på grund af alder ophørte med forelæsninger, blev cand. polyt. og viceinspektør ved Københavns brolægnings- og vejvæsen Charles Ambt lærer i kloakanlæg og vandforsyning.

I 1904 anmodede Ambt om at blive fritaget for forelæsningerne. På samme tid pointerede han dels at flere og flere ingeniører blev beskæftiget indenfor det kommunal-hygiejniske ingeniørvæsen og at læreanstalten derfor burde sætte fag som fx Læren om Bortskaffelse og behandling af Affaldsstoffer, Destruktionsanlæg, Desinfektionsanlæg, Badeanstalter, Køleanlæg m.m. på skemaet.  

Hans forslag blev godtaget og i 1908 blev Johan Thomas Lundbye ansat som docent i Kommunal-hygiejnisk Ingeniørvæsen, og 1909 blev faget gjort til eksamensfag for bygningsingeniører. 1921 blev fagets navn ændret til Teknisk Hygiejne.

I 1990 fik DTU en professor i Teknisk Hygiejne med speciale i fast affald, som er et af vor tids store udfordringer. Området er i dag delt ud på flere institutter, bl.a. DTU Miljø og DTU BYG.