”Det Servotekniske forskningslaboratorium” blev oprettet i 1956, som en selvejende institution under Danmarks Tekniske Højskole med økonomisk støtte, de første 5 leveår, fra Thomas B. Thriges Fond og Marshall-fonden og med civilingeniør Jens Rasmus Jensen som leder. Laboratoriet lå i lejede lokaler i Det Store Nordiske Telegrafselskabs bygning på Kongens Nytorv. Laboratoriet havde et repræsentantskab på 42 medlemmer fra både industri og universiteter og L. Hyldgaard-Jensen, professor i elektroteknik ved afdelingen for elektriske maskiner ved Danmarks Tekniske Højskole og senere prorektor, som formand. Laboratoriet startede ud med anskaffelsen af en drejebænk, en søjleboremaskine, en snedkerirundsav, en slibemaskine og en bukkemaskine og gik herefter i gang med at bygge Danmarks første analogregnemaskine, der skulle bruges til undervisning i konstruktion af reguleringsteknisk udstyr.
I april 1961 overgik Det servotekniske forskningslaboratorium fra at være selvejende til at være et institut under DTH, med prof. Jens Rasmus Jensen som bestyrer. Det kom på finansloven og udviklede i 60'erne en serie kursustilbud inden for emnerne servoteknik og reguleringssystemer. Det var let at tiltrække studerende, for emnerne servoteknik, fjernstyring o.l. havde en naturlig appeal hos unge, ”med fantasien og legelysten i behold”. I 1963 flyttede det til Lundtofte, hvor det nye DTH var under opførsel. Med ét slag fik laboratoriet ca. 10 gange så meget plads. På værkstedet blev der i starten af 70’erne bl.a. fremstillet 4 nye analogregnemaskiner, mens man fra USA fik leveret laboratoriets første digitale regnemaskine.
Iflg. DTHs årsberetning fra 1977 kunne man læse om Servolaboratoriets forskning, at "det i det væsentlige foregår inden for følgende hovedområder: Brugen af datamater i reguleringssystemer, herunder anvendelse af mikrodatamater. Udvikling og anvendelse af teoretiske metoder til dimensionering af reguleringssystemer. Analyse og konstruktion af elektromekaniske servosystemer".
I en længere beskrivelse om laboratoriets historie og forskning i DTH’s årsberetning fra 1984, kan man læse her om forskningen.
Januar 1995 blev servolaboratoriet sammenlagt med Laboratoriet for industriel Elektronik til Instituttet for Automation. Idag DTU Elektro.
Kilder:
"Årsberetning DTH" 1977 og 1984
"40 års arbejdshistorie i uddrag 1956-1996", Gudmund Rafn Sørensen
Billedet: Selvkørende cykel fra servolaboratoriet, som Teknologihistorie DTU har i sin samling.