Uddannelser og titler

Der har gennem tiden været meget snak om hvad-man-skulle-kalde de færdige polytekniske kandidater, ligesom der er blevet benyttet forskellige titler. Nedenfor finder du en lille gennemgang, hvor de anvendte titler, for de pågældende år, står i citationstegn.

1829:

”Kandidat i mekanik”, ”Kandidat i anvendt naturvidenskab”, eller ”Polyteknisk kandidat”

1848

Læreanstalten foreslår undervisning for ”Civilingeniører”, underforstået bygningsingeniører. Titlen blev nemlig samtidig (og stadig i dag) brugt i England for bygningsingeniører. Dette blev afslået.

1857

Efter bygningsretningen oprettelse, bliver retningens kandidater kaldt: ”Ingeniørkandidat” (= bygningsingeniører) og ”Bygningsingeniørkandidat”.

1890

33 år senere skelnede man stadig mellem en ”Kandidat i mekanik”, ”Kandidat i kemi” og en nu blot ”Ingeniør” (bygning).  Ingeniør var ikke en beskyttet titel.

1895

Titel-landskabet bliver mere broget, fx ved navneændringen fra ”Kandidat i kemi” til ”Fabriksingeniør”, for kandidater med hovedfag indenfor kemiens tekniske anvendelse

1900

5 år efter tituleres man nu enslydende på læreanstalten, som hhv.” bygningsingeniører, fabriksingeniører og maskiningeniører”.

1903

Feltet udvides, og Den Polytekniske Læreanstalt producerer nu både bygningsingeniører, fabriksingeniører, maskiningeniører og elektroingeniører

1905

Oprettes første Teknikum i Odense, som også uddanner ingeniører.

1933

Presset fra de mange nye Teknikum ingeniører, tvinger DTH til at gøre noget for at beskytte sine kandidater. Samtidig med at man måtte sande at ”cand. polyt.” titlen heller ikke var beskyttet, og var ubrugelig i udlandet

Det besluttes derfor, at den beskyttede titel civilingeniør bliver brugt som titlen for de færdige cand. polyt.’er. Undertitlen bliver ”Polyteknisk kandidat” og man beslutter samtidig at fastholde titlerne fabriksingeniør, maskiningeniør, elektroingeniør osv. Altså en ”3 i 1’er”….

1957

Danmarks Ingeniørakademi (IDA) oprettes, i forbindelse med DTH, som selvstændig institution for uddannelse af ingeniører på bachelorniveau; akademiingeniører

1993

Diplomingeniør-titlen afløser akademi- og teknikumingeniørtitlerne.