Sæbespåner, syltekrukker og sodapulver. Køkkenet var fuldt af kemi, men som kvinde i 1800-tallet var det svært at skifte forklædet ud med en laboratoriekittel. Med husholdnings-kemien blev hjemmets arbejde ikke desto mindre videnskabeliggjort, og kvinder fik adgang til en højere læreanstalt. Forestillingen om, hvem der arbejdede ude og hjemme, blev udfordret. Alligevel skulle der gå hundrede år, før den lille andel af kvindelige ingeniører i Danmark begyndte at vokse og indtage andre områder end kemiens.
Under temaet ”På arbejde” lægger Golden Days op til en diskussion af, hvad vi forstår som arbejde, hvordan skellet mellem arbejde og fritid er opstået og ikke mindst, hvem der arbejder med hvad. DTU’s historiske afdeling, Teknologihistorie DTU, har undersøgt ingeniørkultur, kønsdiversitet og arbejdsdeling op gennem historien. I artiklen Husholdningsingeniører – en historie om viden, status og køn følger vi udviklingen fra den første generation af kvindelige ingeniører og frem til i dag.
Selvom moderne ”husholdningsvidenskab” og alt hvad det indebærer af massespektrometri, big data og bioraffinering ikke umiddelbart minder om noget, der foregår i hjemmet, kan man alligevel diskutere, om 1800-tallets forestillinger om arbejde har sneget sig med ind i det 21. århundrede?
Golden Days er en kulturhistorisk festival, som formidler historie, kultur og videnskab. Hvert år i september behandler festivalen et nyt tema i samarbejde med mere end 100 partnere i København og omegn: Museer, kulturhuse, erhvervsdrivende m.fl.