Genstande fra H.C. Ørsted

Hans Christian Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820. Under en forelæsning lod han en elektrisk strøm løbe gennem en platintråd hen over et kompas. Strømmen fik magnetnålen i kompasset til at bevæge sig en lille smule. Dermed havde Ørsted fundet en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som han kaldte elektromagnetisme. 

 

 


Foto: kompas, der efter sigende er en kopi af det kompas H. C. Ørsted brugte i 1820. 
 
Kompasset er en del af Fysisk Samling og blev bl.a. anvendt i undervisningen i magnetostatik i læreanstaltens fysikauditorium i Sølvgade. Læs mere om Ørsteds kompas og Fysisk Samling i DTU Historie- og samlingsdatabase.

 

Opdagelsen kom som et chok for mange fremtrædende forskere på Ørsteds tid, men hovedpersonen selv var ikke spor overrasket. Ørsted havde længe leget med tanken om, at en elektrisk strøm kunne påvirke en magnet.  

Læs mere om Ørsteds opdagelse Klik her 

 

Foto: klangplade (chladni-figurer), holder og strødåse med heksepulver (lycopodium) stammer formodentlig tilbage fra H.C. Ørsteds forsøg med klangfigurfænomenet. Siden blev materialet anvendt i undervisningen i akustik i læreanstaltens fysikauditorium i Sølvgade og huses i dag i DTU’s historiske samling.