Materialsamlingen fra DTU BYG

I 1908 tog materialelærens danske pioner, docent Edouard Suenson, initiativ til at udvikle faget videnskabelig. Han startede Laboratoriet for Byggeteknik på Den Polytekniske Læreanstalt, hvor han forskede i materialers egenskaber og samlede på materialeprøver. Laboratoriet blev en del af det, der er i dag hedder DTU Byg.

 

Fra kollaps til ingeniørvidenskab

Broen over floden Tay nær Dundee i Skotland kollapsede den 28. december 1879, mens et passagertog passerede henover den. Toget med mere end 70 passagerer faldt i floden og ingen overlevede.

Katastrofen var med til at sætte spørgsmåltegn ved den erfaringsbaserede ingeniørkunst. I de industrialiserede samfund havde man brug for broer, jernbaner og andre store konstruktioner, men tragedien på Tay viste, at det krævede en ny forståelse af materialer.

 

Hands-on undervisning

Suenson brugte samlingen af materialeprøver i undervisningen på Læreanstalten. Prøverne cirkulerede blandt de studerende, der fik lejlighed til at se og føle på materialerne. Det gav dem kendskab til de mest anvendte byggematerialer og deres vigtigste egenskaber som styrke, foranderlighed og vejrbestandighed.

Med materialesamlingen ville Suenson lære sine studerende ’hvorledes man skelner mellem gode og daarlige Materialer’, og hvordan man undersøger dem. Materialesamlingen bestod af tusindvis af genstande af træ, beton, metaller, kunststen m.m. En række af prøverne viste resultaterne af forsøg, så de studernede kunne se hvad der skete, når materialer for eksempel blev udsat for tryk.

DTU's historiske samling

I dag findes en stor del af den samling i DTU's historiske samling. Hele samlingen kan ses i DTU Historie- og Samlingsdatabase. Læs mere her om brosten, Materialprøvningslaboratoriet og de andre genstande i samlingen.