Polyteknisk Læreanstalt i Sankt Peders Stræde og Studiestræde

Polyteknisk Læreanstalt blev ved oprettelsen placeret i to af Københavns Universitets professorgårde i centrum af København. Læreanstalten var nemlig på det tidspunkt en del af universitetet. Professor Ursin, den første underviser i Maskinlære beskriver i 1830, hvorledes hovedbygningen i Sankt Peders Stræde husede auditorium, kemisk laboratorium, værksted, smedje m.v. Bygningen ud mod Studiestræde var H.C. Ørsteds professorbolig med auditorium og plads til Fysisk Samling.

Læs mere i artiklen Da DTU boede hjemme hos H.C. Ørsted 

Den Polytekniske Læreanstalt oprindelige placering i Sankt Peders Stræde (bygningen i midten af fotografiet).


Læreanstaltens faciliteter omfattede desuden bygningen i Studiestræde, der løb parallelt med Sankt Peders Stræde, samt baggården mellem disse to bygninger og nogle dertilhørende bygninger. 

Bygningen i Studiestræde husede Fysisk Samling og fungerede fra 1823 til 1851 som professorbolig for H. C. Ørsted.

 

Gruppebillede fra slutningen af 1800-tallet taget i gården mellem Studiestræde og Sankt Peders Stræde, hvor Den Polytekniske Læreanstalt først havde lokaler. Kort efter, i 1890, rykkede læreanstalten ud i de nybyggede faciliteter i Sølvgade.Københavns Universitets kemilaboratorium i Studiestræde fra 1823 til 1890. Det var i denne bygning i 1824/25 at det lykkedes H. C. Ørsted at isolere aluminium metallet for første gang. 

Fra 1890 blev bygningen benyttet til universitetets almanakkontor. Fotografiet er taget i 1913 - et år før bygningen blev revet ned i 1914.

 


Kemilaboratoriet i Sankt Peders Stræde, fotografier taget omkring 1890